Phocus, zauważ, że spaw pęka tylko na małym odcinku. Zobacz, że uchwyt jest wspawany za tym pęknięciem równolegle do blachy.
[O2] Woda w środku, poszukiwanie przecieku
Zwiń
X
-
[O2] Woda w środku, poszukiwanie przecieku
Witam
Od pół roku mniej więcej próbuję namierzyć przeciek który powoduje, że mam wodę pod wykładziną z przodu po stronie pasażera. Wiem, że takie tematy już były, i zanim zdecydowałem się napisać przestudiowałem je dokładnie. Auto było już w ASO, lali podobno wodę, sprawdzali i nic nie znaleźli, pojechałem do znajomego mechanika, rozebrał co trzeba, szukał i stwierdził, że to będzie przeciekało pod przednią szybą. Pojechałem do majstrów od szyb, zaczęli lać wodę, sprawdzać i stwierdzili brak przecieku i że to jednak nie będzie szyba.
Wczoraj w końcu popadało trochę deszczu sprawdziłem, pod wykładziną i znowu było trochę wilgoci na gąbce pod wykładziną.
Podsumowując, w aucie była sprawdzana:
1. klima - odpływ jest drożny
2. otwory odpływowe - są drożne
3. uszczelka przy kablach które idą do kabiny, bo podobno może lać się po kablach i też jest ok
4. przelewanie się przez filtr kabinowy - też jest tam wszystko ok.
5. przeciekanie pod szybą - teoretycznie sprawdzone ale w sumie czy uszczelnienie było ok to nie dowiem się dopóki szyby nie wyjmę
6. był też pomysł, że jakoś od spodu się leje, ale mechanik stwierdził że to nie możliwe
Pytanie więc czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Poniżej kilka fotek i na drugiej fotce zaznaczyłem na czerwono skąd moim zdaniem wycieka woda już do środka, pytanie skąd ona płynie?
1. wnętrze, z odgiętą wykładziną
Shot at 2011-12-06
2. na czerwono, otwór z którego wycieka woda
Shot at 2011-12-06
3.
Shot at 2011-12-06
-
-
jafo24, Jest tego na forum od metra tylko poszukaćILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
tomus7 - jest od metra na forum i co z tego?? Nie wolno napisać?, zwłaszcza że nie zadałem debilnego pytania w stylu "cieknie mi, pomocy", tylko dokładnie wypisałem co już sprawdziłem i co świadczy chyba o tym, że wcześniej przestudiowałem forum dokładnie. Poza tym nie ma konieczności odpisywania.
mariom - relingów nie ma.
loru - Mechanicy twierdzą że to nie przez drzwi, ja się na tym nie znam, więc cholera ciężko stwierdzić.
Kowal - dzięki za maila, tego poradnika nie znalazłem wcześniej, ale wyczytałem że mogą to być nieszczelności tego typu, tylko że w ASO to wykluczyli. Jednak pewnie wykluczyli bo im się nie chciało szukać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jafo24tomus7 - jest od metra na forum i co z tego?? Nie wolno napisać?, zwłaszcza że nie zadałem debilnego pytania w stylu "cieknie mi, pomocy", tylko dokładnie wypisałem co już sprawdziłem i co świadczy chyba o tym, że wcześniej przestudiowałem forum dokładnie. Poza tym nie ma konieczności odpisywania.Zamieszczone przez kowal 2002jafo24, to jest typowa wada fabryczna i ASO dobrze wie o niej ( a przynajmniej powinno ) i wie też jak ją rozwiązać.
ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
jafo24, czytałeś to? od połowy strony, od mojego posta
Woda na pewno nie wchodzi przez drzwi.
Ten problem dotyczył Seatów Toledo II, Leon I, Octavia I. U nas to co innego.
4 miechy jeździłem bez tapicerki i nic nie znalazłem.
Tak oto wyglądała Octa tylko, że z fotelami.
Złożyłem cały samochód z powrotem na zimę.
Miałem możliwość oddać po znajomości do ASO, ale od razu powiedzieli,
że nie wiedzą co może być powodem, a jak mówiłem o tym co dostałeś od kowal 2002,
to zrobili tylko wielkie oczy i mówili, że nigdy o czymś takim nie słyszeli.
Cena za godzinę ich pracy to 120zł i nie dają żadnej gwarancji, że znajdą a zapłacić każą,
więc sobie odpuściłem ASO. Sam też nic nie znalazłem. Na razie mam sucho
Komentarz
-
-
Pewnie każdy z nas ma ten problem, tylko nie każdy sobie z tego zdaje sprawę. Dopiero gnijąca włóknina swoim zapachem da nam znać, że coś nie jest w porządku. To tylko kwestia czasu.
Woda może wchodzić do środka wzdłuż przewodów elektrycznych - uszczelki są dookoła wiązki, ale pomiędzy przewodami są luki.
Może to być też woda kondensacyjna. Para wodna z powietrza skrapla się na chłodniejszych elementach i spływa w dół.
W PF125 w zagłębieniach podłogi były zrobione skośne przetłoczenia, otworem do tyłu, dla odpływu wody, która się tam gromadziła. Podczas jazdy przy tych skośnych otworach tworzyło się podciśnienie, które wysysało wodę na zewnątrz.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Woda się wlewa przez drzwi w octII ale może akurat nie tutaj, sprawdzić warto. A wiem o tym bo sam pracuje w aso i mało to razy uszczelniałem
[ Dodano: Pią 09 Gru, 11 19:53 ]
Jest jeszcze druga opcja. Zdemontować podszybie, ściankę grodziową (tą z wykładziną wygłuszającą) i uszczelnić silikonem w miejscach potencjalnie już uszczelnionych, czyli po prostu poprawić, bo z tego co widać na fotografiach to przecieka od przodu po przedniej ściance.
Komentarz
-
Komentarz